Psykoterapi, frågor och svar

Sida

 

Kan man prata om vad som helst, har ni tystnadsplikt?

Ja, en psykoterapeut arbetar under sekretess så du kan prata om vad du vill.

Hur kan det hjälpa?

Vi tänker ungefär 75% av samma tankar som vi tänkte igår – i terapi får du chansen att prova på lite annat tänkande!

Vad kan det handla om? 

Det kan handla om hur man känner sig, att man är deprimerad, nedstämd eller har ångest. Det kan också handla om traumatisering, livskriser såsom skilsmässa och dödsfall. Relationsproblem i familj eller på arbete är också vanliga orsaker till att man söker terapi.

Arbetar du med drömmar?

Ja, de kan vara till stor hjälp i processen. Vissa människor pratar ofta om drömmar, andra mer sällan, eller inte alls.

Kan man få hjälp via e-mail? 

Ja. Skriv ner din frågeställning eller ditt problem i ett mejl så får du återkoppling i form av ett mailsvar. Du väljer själv om du vill ha en kontakt eller flera kontakttillfällen. Priset är beroende på komplexiteten av frågeställningen, men är lägst 150kr. Du kommer att få en prisuppgift innan processen fortskrider och efter det att du har accepterat erbjudandet och betalat, så mejlar jag mitt svar.

Kan man göra terapi genom Skype/Hangout/Viber?

Ja. Det personliga samtalet i samma rum är naturligtvis att föredra. När detta inte är möjligt kan Skype videosamtal vara ett bra alternativ för dig som personligen inte kan komma till min mottagning. För dig som bor i glesbygd eller lever, arbetar, studerar eller reser utomlands finns det nu tillfälle att arbeta med dig själv genom Skype. Du behöver bara vara ansluten med en Skype-adress. Ett skypesamtal blir inte lika autentiskt som ett personligt möte men nära intill.

Måste man tala om sin barndom? 

Nej. Du är fri att prata om precis vad du vill!

 

psykoterapi samtal terapi

Finns det någon forskning kring psykoterapi?

Det forskas mycket kring psykoterapi och olika terapimetoder. Forskningen visar att många får god hjälp, men också att det inte fungerar för alla. Som så mycket när det handlar om oss människor är den personliga upplevelsen och engagemanget som avgör.

Hur länge går man i terapi och hur ofta träffar man sin terapeut? 

Det är olika, och det är du som bestämmer hur länge och ofta du vill gå.

Vad är det för skillnad på terapi och att snacka med en kompis?

En psykoterapeut har kunskap om varför problem uppstår och hur man löser upp dom. Dessutom är terapeuten inte inblandad i ditt liv och kan se på svårigheterna och möjligheterna utifrån.

Klienter behöver tala med någon människa som klarar av att höra om de svåra upplevelserna, sina tankar, kroppsreaktioner, känslor och farhågor. Ibland också om de mest plågsamma detaljerna.

För den som drabbats av PTSD eller andra mer komplicerade efterverkningar räcker oftast inte släkt och vänner till utan man behöver någon form av professionellt stöd med kunskaper inom området. Det kan också vara aktuellt med medicinering av sömnbesvär eller svåra ångestbesvär.

Ett antal psykoterapi metoder har utformats med behandling av trauma i åtanke-ACT, EMDR, MBSR, KBT och Sensorimotor Psykoterapi. Jag föredrar Sensorimotor Psykoterapi eftersom den har visat sig vara mycket effektiv. Läs gärna mer i fliken om det.

kopia-av-palmer-logga-ny-_picmonkeyed-1
(function(i,s,o,g,r,a,m){i[‘GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(‘create’, ‘UA-58122343-1’, ‘auto’);
ga(‘send’, ‘pageview’);

 

 

 

Annonser