TRAUMA SMITTAR = Sekundär Trauma

Sida

Att arbeta med traumatiserande människor.....png

Vissa yrken utsätts regelbundet i sin arbetsmiljö för en överdos av människors trauman och lidande. Handläggare, psykoterapeuter, vårdpersonal, läkare, polis, asyl-advokater, tolkar, begravningsbyrå-personal med flera behöver ofta assistera människor som genomgår eller har genomgått trauma.

Forskning visar att det inte går obemärkt förbi att vara utsatt för andra människors lidande. Vissa specifika efterföljder av denna utsatthet är ett koncept och namnet på detta är Sekundär trauma.

Tecken på Sekundär traumatisering kan vara att man har blivit mer ”hård-hudad” eller ”avstängd” från sin egen empati än man brukade vara. Andra tecken kan vara cyniskhet, att man undviker social kontakt, tar med sig arbetet hem, kan få somatiska problem, sömnrubbningar och att man blir plötsligt arg i vissa situationer, när man annars brukade vara lugn.

 

Lyssna på en podd om sekundärtrauma genom att trycka här.

 

sekundar-trauma-ar-inte-en-sjukdom

Att utsättas för andra människors berättelser mm. om katastrofer får naturliga Sekundär trauma-eftereffekter som påverkar ditt välmående. I längden kan det leda till utbrändhet och PTSD.

  • En utbränd medarbetare kostar arbetsgivaren ungefär 400 000 kronor, enligt Arbetsmiljöverket.
  • Ny forskning visar att arbetsmiljön har stor betydelse för effektiviteten.
  • Arbetsmiljöproblem har visat sig ha ett produktionsbortfall på 38%!  Sekundär trauma är en specifik effekt av en specifik arbetsmiljö.

Men, Sekundär trauma kan hanteras! 

Vad väljer du?

 

sekundär trauma flowchart bäst

Valmöjligheter efter Sekundär Trauma

 

punkt för empati

 

Sekundärt trauma är ett relativt okänt begrepp i Sverige. PALMER Psykoterapi och Utbildning erbjuder anpassade seminarier med redskap för identifiering och framför allt hantering av sekundär traumatisering. Dessa metoder stödjer sig på ett stort antal forskningsrapporter från USA, och bland andra har FNs läkare i Afrika, asyl-advokater i USA samt Göteborgs Stad genomgått utbildningar.  

Med effektiva metoder kan du enklare ta hand om patienter eller kunder och ditt eget välmående på arbetsplatsen.

Kerstin Palmer har utbildat advokater, psykoterapeuter, psykologer, tolkar, socialsekreterare, handläggare och sjuksköterskor i USA och Sverige sedan 2006.  Vidare som FN-anställd i krigsdrabbade områden i Afrika var hon rådgivare till managementgrupper och övre befälhavaren. Dessutom utbildade hon läkare, militärer och poliser från hela världen på FNs huvudkontor.

 punkt för empati

BOKA UTBILDNING NU!

0703-777884

kerstinpalmer@live.com

 

 

 

Trauma Smittar

Klicka på boken för att beställa.

 

kopia-av-palmer-logga-ny-_picmonkeyed-1=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(‘create’, ‘UA-58122343-1’, ‘auto’);
ga(‘send’, ‘pageview’);

Annonser